Zawieszenie przód
Zawieszenie przód
Siema. Nie wiem czy tu ktoś żyje, ale mam poważny problem z xx. Zalozylem kufer centralny shad 50l, czuję że tył usiadł i przód jest mniej dociążony. Jadąc z kufrem czułem różnicę, wiadomo. Ale od 80kmh do 50kmh przy puszczeniu kierownicy motocykl wpada w shimmy. Mam lekkie obawy. Łożysko główki ramy? Opony wymieniane i wyważane w sierpniu. Ktoś coś może sie wypowiedzieć? Kufer oraz stelaż mam taki. Martwi mnie to bo chcę zwiedzić czechy w przyszlym sezonie a z kufrem doczynienia mam 1 raz i zalozylem na zakupy zeby sprawdzic co i jak sie je. Cisnienie opon jak najbardziej ok 2.5 przod 2.8 tył. Martwi mnie założenie opony, niby ta kropka to najlżejszy punkt, pisałem do Pirelli Polska i piszą, że jest dobrze założona. Nie wiem czy temat tutaj, ale licze na odpowiedzi w tej sprawie bo na fb czaty zablokowane nie wiem czemu. Pozdro
Re: Zawieszenie przód
Witam
Na początku zmień ciśnienie w kołach bo masz złe prawidłowe ciśnienie w CBR1100XX to po 2.9 z przodu i tyłu.
Jak byś miał źle wyważone koło to by było bicie od razu po wymianie a nie po założeniu kufra.
Możesz sprawdzić łożyska główki ramy - czynie mają luzu [ ale jak przed założeniem kufra było OK to raczej łożyska są dobre ]
Ja osobiście nie mam kufrów w motocyklu ale u szwagra w CBF1000 jest tak samo jak u Ciebie czyli jak jedzie bez kufra wszystko jest super a jak założy kufer centralny to motocykl jest podatny na shimmy...
Miesiąc temu spotkaliśmy gościa który też jeździ CBF1000 i ma tak samo.
Na początku zmień ciśnienie w kołach bo masz złe prawidłowe ciśnienie w CBR1100XX to po 2.9 z przodu i tyłu.
Jak byś miał źle wyważone koło to by było bicie od razu po wymianie a nie po założeniu kufra.
Możesz sprawdzić łożyska główki ramy - czynie mają luzu [ ale jak przed założeniem kufra było OK to raczej łożyska są dobre ]
Ja osobiście nie mam kufrów w motocyklu ale u szwagra w CBF1000 jest tak samo jak u Ciebie czyli jak jedzie bez kufra wszystko jest super a jak założy kufer centralny to motocykl jest podatny na shimmy...
Miesiąc temu spotkaliśmy gościa który też jeździ CBF1000 i ma tak samo.
Re: Zawieszenie przód
No to mnie teraz zastrzeliłeś. Dzisiaj po pracy pompuje oba koła na 2.9bar zakładam kufer i jade sprawdzić. Oby ustało. Ogólnie mam rozumieć, że to jest ok zachowanie...